1-سیستم(System):
مجموعه عناصر و اجزای مرتبط بهم که برای رسیدن به یک هدف خاص فعالیت می کنند،سیستم می گوییم.در زبان فارسی واژه های سامانه و نظام نیز معادل واژه سیستم هستتد.
هر سیستم دارای 3بخش اصلی است.
- ورودی
- عملیات
- خروجی
یعنی به ترتیب:
ورودی > عملیات > خروجی
همانطوری که خواندید در هر سیستم یکسری ورودی وجود دارد که بر روی ورودی ها عملیات خاصی انجام می شود و در نهایت خروجی بوجود می آید.
مثال:
سیستم یک کارخانه را در نظر می گیریم.در یک کارخانه ورودی همان مواد خام و اولیه ای است که برای تولید مورد نیاز است.در داخل کارخانه کارگران و دستگاهها بروی مواد اولیه عملیات مختلفی انجام می دهند که در نهایت یک محصول تولید می شود که این محصول را خروجی می گوییم.
2-سیستم رایانه ای:
سیستم رایانه ای نوعی سیستم است که در آن دادها از طریق ورودی به سیستم وارد شده و پس از پردازش،حاصل پردازش داده ها که اطلاعلت نامیده می شود از طریق خروجی ارایه می شود.
1-داده(Data):
مجموعه دانسته هایی که سیستم رایانه ای روی آن پردازش انجام می دهد تا نتیجه مورد نظر حاصل شود.مثلا مشخصات کارمندان در یک سیستم حقوق و دستمزد،داده است.
2-پردازش(Process):
مجموعه اعمالی که بر روی دادها انجام میگیرد تا هدف سیستم بدست آید،پردازش نامیده می شود.
پردازش میتواند بصورت های زیر باشد:
بسیار ساده(مانند:جمع کردن دو داده)
پیچیده(مانند:محاسبه حقوق کارمندان)
بسیار پیچیده(مانند:تحلیل عکس های ماهواره ای هواشناسی)
3-اطلاعات(Information):
حاصل پردازش داده ها را اطلاعات می گوییم.
به عبارتی ساده تر خروجی یک سیستم رایانه ای اطلاعات محسوب می شود.مثلا در سیستم حقوق و دستمزد،فیش حقوقی کارمندان،اطلاعات محسوب می شود.
4-بلوک دیاگرام سیستم رایانه ای:
بلوک دیاگرام سیستم رایانه ای بصورت:
بخش ورودی>داده>بخش پردازش>اطلاعات>بخش خروجی.
می باشد.که توسط بخش ورودی،داده وارد سیستم می شود.طی عملیات پزدازش،داده به اطلاعلت تبدیل می شود سپس اطلاعات توسط بخش خروجی ارایه می شود.
5-دانش(Knowledge):
دانش،درک،آگاهی یا شناختی است که در خلال مطالعه،تحقیق،مشاهده یا تجربه و در طول زمان به دست می آید و یک گام بعد از اطلاعات قرار دارد.
یعنی داده ها با پردازش در رایانه به اطلاعات تبدیل می شود و در مرحله بعد،برداشت و استفاده ای که از این اطلاعات می شود،دانشی است که تولید می شود.پس دانش متکی به اطلاعات است و امروزه اگر به دانش توجه بیشتری می شود به دلیل تولید زیاد و گسترده اطلاعات است که برای غلبه،کنترل و استفاده صحیح از آن،راهی جز تبدیل آن به دانش نیست،چرا که افراد در رویارویی با انفجار اطلاعات،به راحتی نمی توانند به اطلاعات صحیح و مناسب خود برای دانش ورزی در زمان مناسب دست پیدا کنند.
دانش را به دو دسته زسر تقسیم بندی می کنند: - دانش ضمنی
دانشی که به صورت تجربیات،تخصصها،مهارتها در ذهن افراد وجود دارد.این دانش مستند نشده است و قابل استفاده توسط دیگران نیست.مانند تجربیات یک فیلمنامه نویس یا تجربیات یک تاجر
- دانش صریح
دانشی که مستند سازی شده باشد وقابل ارائه به دیگران باشد.مانند یک کتاب آموزش فیلمنامه نویسی یا کتاب اصول موفقیت در تجارت
3-سخت افزار(Hardware):
به کلیه اجزای فیزیکی و قابل لمس رایانه،سخت افزار گفته می شود.
سخت افزار رایانه مجموعه ای از قطعات و مدارات الکترونیکی و مکانیکی است.به تدریج در قسمت دسته بندی ‘فناوری اطلاعات’ همین سایت با قطعات تشکیل دهنده رایانه آشنا می شویم.
4-نرم افزار(Software):
به کلیه برنامه ها و دستورالعمل هایی که برای ارتباط با رایانه و استفاده از آن بکار می روند،نرم افزار گفته می شود.
رایانه یک ماشین الکترونیکی-مکانیکی است که به تنهایی قادر به انجام هیچ عملی نیست و فقط بوسیله دستورالعمل ها و فرمانهایی که انسان به آن می دهد کاد می کند.نرم افزار رایانه از لحاظ فیزیکی قابل لمس و مشاهده نیست.هر نرم افزار به منظور انجام کار مشخصی تولید می شود و توسط افرادی که در آن زمینه فعالیت می کنند،استفاده می شود.مثلا نرم افزارهای گرافیکی توسط طراحان و گرافیستها برای ایجاد تصاویر گرافیکی مورد استفاده قرار می گیرد.
5-میان افزار(Firmware):
به تجهیزات خاصی که از ترکیب سخت افزار و نرم افزار تولید می شوند،میان افزار گفته می شود.
به عبارتی دیگر،میان افزار نه سخت افزار محض و نه نرم افزار محض است،بلکه ترکیبی از هر دو است.
آی سی های ROM نمونه ای از میان افزار محسوب می شود که با آنها آشنا می شویم.
6-فن آوری اطلاعات(IT):
فن آوری اطلاعات (Information Technology)،اصطلاحی عمومی است که به استفاده از رایانه برای ایجاد و نگهداری داده ها و ارائه به موقع اطلاعات گفته می شود.IT تمامی جوانب مدیریت و پردازش اطلاعات را در بر می گیرد.رایانه ها در مدیریت اطلاعات نقش مهمی ایفا می کنند.بعضی از کارشناسان IT را مجموعه ای از ارتباطات،مخابرات و اینترنت می دانند و بعضی دیگر IT را مجموعه ای از تجهیزات الکترونیکی و رایانه ای می دانند که به ذخیره و انتقال هرگونه اطلاعات می پردازند.پس یک تعریف کلی از IT می تواند به صورت زیر باشد:
هر فن آوری که برای دریافت،ذخیره سازی،پردازش،انتقال و ارائه اطلاعات به کار می رود را فن آوری اطلاعات می گوییم.